05 November 2012

Persiapan ara tuk LJM

Assalamualaikum. . . . hehehhehee . . . . welcome back ara!! huhuhuhu. . . memang lama tinggal blog coz busy giler.... ( mcm datin jer )..... haaaaa.... entry kali tak der idea pun nak tulis ape...tapi terfikir nak share persiapan ara time sebelum LJM tu ary.... bagi student nurse dengar jer ljm pasti ketar lutut, pastu tidow tak nyenyak, mandi tak basah, makan tak kenyaang.... huhuhuhu.... tu semua cabaran kan....

time ara exam tu ary 50% jer yang lulus,,,, separuh daripada kami kandas... huhuhuhu ngeri kan dengar?? paling terburuk sejarah ljm kat kolej kami... nak kata soalan susah..hmmmmmm soalan mcm sama jer ngn yang lepas2.... pasti ade sebab tertentu kan.....

Alhamdulillah ara lulus...!! impian ara.... segala usaha ara tuhan restukan dan tuhan dengar doa doa ara... aminnnnn.... rasa terharu sangat2.... rasa sedey jugak sebab kawan kawan seperjuangna ara ada yang kandas.... tapi takper kalian masih ada peluang tuk berjaya kawan..!! jangan putus asa k....

INGAT  manusia yang berjaya akan memperolehi keuntungan daripada kesilapannya, dan mencuba lagi dengan cara yang lain.... gagal bukan jalan terakhir kita.... tapi kegagalan adalah permulaan untuk kita berjaya.... percayalah..... berani berkorban dan berubah, insyaallah kejayaan ganjarannya....


haaaaa.... tu ari apa yang ara prepair tak banyak pun sebenarnya..... tapi ara rasa cukup untuk diri ara...


  • yang paling penting solat 5 waktu jangan tinggal...!!
  • ara akan baca yasin 5 kali sehari @ lebih sebelum @ selepas solat... 
  • sebelum nak tunggu azan isya tempat ara di sejadah tuk solat hajat dan berzikir
  • sebelum ni ara bukan seorang yang kuat belajar....ara memang pemalas.... tapi nak exam tu ary ara 24 berkepit dengan contoh contoh soalan...
  • bila tengah study rasa tak tenang ara bukak surah alquran tuk temani ara
  • ara kurangkan ketawa ( memang time tu ara takder kawan nak ajak ketawa) 
  • ara banyak duk sorang2 dan study sorang
  • ara off fb selama sebulan... ( tak pernah dilakukan sblm ni)
  • ara maafkan semua orang
  • ara mintak maaf dengan semua orang termasuk musuh2 ara
  • mintak halal pelajaran daripada pensyarah
  • minta ibu bapa doakan ara  
  • ara tak pernah study malam, sebab ara penakut,, so tidow awal...
  • bangun solat subuh terus study pai magrib,,, tapi time makan dan solat ara akan jdikan skali,termasuk mandi...
  • jujur dan patuh ngn jadual yang ara buat... huhuhuhu 
  • dalam hati harus ada keyakinan

Ni sedikit yang ara ingat laaa.... maybe ade lagi tapi ara lupa.....   time ni ara banyak sangat masalah...  tapi ara yakin Tuhan sengaja hantarkan masalah ni tuk uji ara....  ara harus kuat!! ara tetap bersemangat walaupun tengah study tetiba mengalir air mata.... masalah yang tak akan orang lain faham.... tapi ara tetap ara...  aja aja fighting ara aliyara..!! 

kepada kawan kawan ara yang akan ambil LJM pada disember nanti berusahalah sungguh2 ya kawan2... sebab kajayaan tak datang bergolek depan kita..... bagi yang ulangan jangan berputus asa...
yakin lah Tuhan sedang perhatikan kita.... tuhan yang beri kita kegagalan dan kejayaan.... tuhan punyai banyak srategi tut test hambanya..... mungkin tuhan ade sebab yang kukuh jika kita tak berjaya.... duk depan cermin, fikir la sejenak,,, sejauh atau sedekat mana kita dengan nyer.... 





agak panjang entry ni.... harap2 anda dapat finishkan bacaannyer yea... hehhehehee.... yang menaip syok jer kan... yang membaca lak LEBAM mata nak abeskan...hahahhaha... sory sayang.....terima kaseh kepada anda yang sudi singgah dan membaca..... 

All the Best kawan2.... ara sayang kamu.... 








2 comments:

Faiz Wan said...

Boleh emelkan soalan LJM x sis?
faizuanpauzi@gmail.com
ty yee..

Faiz Wan said...

boleh emelkan soalan LJM x ye?
faizuanpauzi@gmail.com
ty ye sis