21 July 2012

fara n dekda

Ni time wat asigment..... tajuk kumpulan kami adat2 perkhawinan melayu....
time kat umah orang kawen tu ari kiteorang tak lepas dari karaoke...lagi2 DJ tu baek giler.... kene lak ngn kiteorang yang giler mike ni...hhhehhehhe... ni la jadi nyer....

Ni kat wedding party....best dapat nyanyi..... ara banyak nyanyi.... lagu paling orang terkejut bila ara nyanyi adalah lagu Bunga Angkasa...hahahhahaha... diorang takut pecah.... tp ilex2 sudah.....  ara ade jugak duet ngan artis jemputan mereka.... da macam ara pon artis jer aser... ( perasan) hahhahahaha.... tp mmg besttt.... sbb kiteorang dak2 nurse tp ley nyanyi..... susah nak dapat uuuuu....

hurm macam biasa... tak suka boley tukar channel  yea...hehhehhehehe... tq sbb da singgah....



13 July 2012

Adat2 perkahwinan melayu

assalamualaikum..... haaaaaaaaaaaa..... ni la video ara n kawan2 ara last sem tu ary....kerja last minit....
biasalahkan kerja last minit buat....ni la hasilnya.... sangat2 buruk...ayooooo... malu pon ader gak...hehehhehehe... tak dinafikan sem last memang sangat2 mencabar...banyak asigment lorrr....

majority asigment outdor....huhuhuhu...penat.......penat kejar sana sini...

nak kene wat video
kene wat reserch... pening2....

tapi naseb baek kiteorang ley manage jadual kiteorang...bagi sorang sikit keje....nak wat video perkhawinan ni bukan senang...nak kene faham semua....pastu kene stay kat umah orang kawen dari pagi pai petang selama 3 hari ulang alik penat oooo.....dah la umah penganti jauh....

naseb baik la dapat A..hehehehehee....
walaupon videonya tak sehebat kumpulan laen tapi kami amat berpuas hati sebab kami merasa sendiri pengalaman selama berada di rumah pengantin.....pengalaman ni sangat2 bermakna buat kami semua....  

kami sampai gaduh dalam kumpulan sebab kerja tak siap,pastu ahli group lak tak cukup.... masing2 ade ego masing2.... susah nak hundle ni semua...naseb baek saya ni jenis ketua kumpulan yang jenis tak kisah... (lantak korang la) hehehehehee....

walau tak cukup masa,tak cukup time tak cukup waktu tapi kami berjaya jua siapkan nya...walaupon hasilnya sebegini rupa...hehehehhee

hrummmmm kalau korang tak suka ngan video ni tak per...tak kisah pon... tukar la channel lean k..hehehhehe...sbb sy akui video ni tak sempat siap agak huru hara skit jalan cerita dia..ngeeeeee...

hurm paper pom ara ucapkan terima kaseh sbb da melawat blog yang tak seberapa ni....terimakasih sbb sudi singgah...hhehehehehee... TQVM..... 

 

hehehehehehehe.....malunyer aserrr.... (*/*)




09 July 2012

FEMALE MONOPOUSE



FEMALE MONOPOUSE

PENGENALAN
Setiap wanita yang telah mencapai umur baliqh atau matang akan mengalami haid.Haid berlaku pada umur 10 hingga 14 tahun. Ia banyak bergantung kepada tumbesaran seseorang. Bagi mereka yang telah berumur diantara awal 40an sehingga akhir 50an pula akan mengalami putus haid atau menopause. Bagi lelaki pula juga akan mengalami masalah yang sama yang dipanggil andropause. Ia biasa berlaku pada lelaki yang lewat usia seawall 40an sehingga selewat 90an.

Definisi menopause
Putus haid atau menopouse merupakan istilah perubatan yang perubatan yang digunakan untuk menjelaskan tempoh terakhir haid seseorang wanita. Ia adalah tanda-tanda berakhirnya kesuburan mereka. Ia juga merupakan peringkat hidup di mana ovari (kelenjar yang menghasilkan telur dan hormon seks seperti estrogen) akan berhenti berfungsi secara beransur-ansur. Ia juga dipanggil  sebagai “klimakterik” pada istilah doctor.

Perubahan ini tidak berlaku secara tiba-tiba, tetapi  akan mengambil masa untuk beberapa tahun. Ini mungkin bermula pada seawal usia 40an hinggalah ke pertengahan 50an. Selalunya ia mengambil masa selama 2 hingga 3 tahun. Fenomena ini merupakan satu proses perubahan semula jadi di dalam badan seseorang wanita. Tetapi dalam keadaan tertentu, perubahan boleh berlaku secara fizikal dan juga mental. Ada sesetengah daripada mereka tidak mengalami sebarang masalah namun kebanyakan wanita akan mengalaminya. Kadangkala ia boleh berlaku sebelum berusia 40 tahun. Ia dikenali sebagai menopous awal dan bermakna ovary tidak lagi dapat berfungsi.Bilangannya sekitar satu peratus dari jumlah wanita menopause yang mungkin disebabkan oleh pembedahan barah ovary, penyakit darah (autoimmune), rheumatoid arthritis, hypothyroidism, penyakit keturunan, dan jangkitan viral.

Tanda-tanda  menopaus
       
     Gejala vasomotor
  • Panas dan kemerahan dimuka
  • Berpeluh
  • Denyutan jantung yang laju
  • Serangan kegugupan (panik)
  • Susah tidur


Gejala mental
  • Emosi yang berubah-ubah
  • Suasana perasaan yang berubah-ubah
  • Keletihan
  • Kurang daya ingatan
  • Mudah tersinggung


Kurang daya seks
Gejala saluran kencing/Urogenital
Kekeringan faraj dan sakit ketika melakukan persetubuhan
Keinginan atau desakan hendak membuang air keci lebih kerap
Kencing tidak terkawal
Berkemungkinan tinggi untuk mendapat jangkitan pada saluran kencing dan faraj.
Penyakit tulang
Tulang menipis (osteoporosis)
Ketinggian badan mengurang
Kepatahan tulang Kehilangan jisim tulang atau osteoporosis
Lain-lain gejala
Kulit menipis ( atrophy )
Kehilangan anjalan kulit
Kulit kering
Rambut bertambah gugur
Mudah mendapat ruam
Payu dara menjadi lembut
Berisiko tinggi mendapat serangan jantung apabila paras estrogen menurun.
Kembung di bahagian atas abdomen.
Masa haid yang tidak seragam dan berbeza-beza, seperti:
Masa haid yang lebih pendek dan haid semakin sedikit untuk selama 2 tahun ataupun lebih.
Haid berhenti untuk beberapa bulan kemudian datang semula dan jarak di antara satu-satu haid lebih lama.
Haid yang datang terlalu banyak dan/atau mengeluarkan darah beku.

Apa yang dimaksudkan keadaan panas dan kemerahan di muka.
  • 85% wanita yang menopaus mengalami keadaan panas dan kemerahan dimuka:
  • Kebiasaannya kepanasan mula dirasai dari kepala dan muka kemudian menular keleher serta lain lain bahagian badan
  • Berakhir untuk tempoh 3 hingga 6 minit
  • Berserta dengan kelajuan denyutan jantung secara tiba-tiba, suhu kulit meningkat dan berpeluh-peluh oleh berlaku sekali dalam sebulan, sekali dalam seminggu atau beberapa kali dalam setiap jam.


 komplikasi-komplikasi menopaus
  • Penyakit jantung
  • Osteoporosis ( Kemampatan tulang mengurang yang menyebabkan tulang menjadi rapoh )
  • Angin akhmar ( stroke )


rawatan untuk tanda tanda menopaus
  • Tingkatkan gaya hidup sihat dapat mengurangkan dengan berkesan gejala-gejala menopause yang tidak disenangi. Ini termasuk:
  • Makanan berkhasiat
  • Elakan merokok
  • Selalu bersenam
  • Berfikir secara positif
  • Melakukan pemeriksaan Pap Smear
  • Melakukan pemeriksaan payu dara
  • Mengambil makanan seimbang.
  • Tidur secukupnya.
  • Menggunakan pelincir faraj bagi memudahkan persetubuhan.
  • Jika kulit kemerah-merahan, pakai pakaian dari kain kapas dan mandi dengan air suam.
  • Tingkatkan pengambilan kalsium.
  • Berehat.
  • Terus mengambil pil perancang keluarga untuk selama setahun selepas haid yang terakhir.
  • Berkongsi masalah bersama kawan-kawan dan keluarga.
  • Bersedia dan pelajarilah mengenai hal-hal putus haid. Baca dan bertanyalah soalan-soalan mengenainya.


Rawatan hormon gantian ( HRT ), boleh mengurangkan simptom menopaus dengan berkesan terutama keadaan panas dan kemerahan dimuka ( hot flushes ), kekeringan faraj, masaalah kerap kencing, kencing tidak terkawal. Ini melibatkan pengambilan ubatan oestrogen sahaja atau oestrogen dan progestin. Hormon hormon ini boleh didapati dalam bentuk:
  • Krim faraj
  • Menanam
  • Pil
  • Suntikan
  • Tampalan
  • Memasukan alat vaginal ring



Penilaian sebelum memulakan rawatan HRT
Pemeriksaan menyeluruh termasuk payudara dan pemeriksaan pelvis
  • Papanicolaou smear
  • Mammogram
  • Fasting lipid profile
  • Fasting glucose level


Kesan sampingannya termasuk HRT
Kesan sampingan ringan:
  • Payu dara sakit bila disentuh
  • Kekejangan
  • Membengkak
  • Murung
  • Loya dan muntah
  • Sakit kepala
  • Pendarahan dari faraj


Kesan sampingan berat:
  • Barah payu dara
  • Serangan sakit jantung
  • Angin akhmar (stroke)
  • Barah rahim bagi pengambilan ubatan ubatan oestrogen yang banyak


Oleh sebab itu pesakit yang mengambil rawatan HRT perlu dipantau rapi oleh kakitangan kesihatan yang profesional untuk membolehkan mereka mendapat faedah yang maksima.
HRT tidak sesuai digunakan pada
  • Mengandung
  • Penyakit hati yang aktif
  • Disyaki barah payu dara atau rahim
  • Thrombophlebitis (pembekuan pembuluh darah)
  • Pengurusan sewaktu menopouse
  • Pengambilan ubat bukan hormon
  • Vitamin dan zat mineral tambahan seperti vitamin B, C, E dan kalsium.
  • Ubat-ubatan herba seperti teh ginseng, minuman bermadu dan teh berlimau.
  • Makanan seimbang dan amalan gaya hidup yang sihat.
  • Hipnotik, ubat tidur atau penenang.
  • Clonidine.
  • Agen penyekat b-adrenergik.
  • Remifemin (sediaan herba).
  • Pengambilan ubat-ubatan


Terapi penggantian hormon (HRT): menggantikan hormon semula jadi wanita yang telah hilang. Ini disediakan dalam bentuk pil, krim, bahan implan atau transdermal seperti pil estrogen, pil progesteron dan gabungan kedua-dua pil ini (estrogen dan progesteron).

MAle ANdropos



Andropos 

Difinisi andropos

Andropos juga dikenali sebagai ADAM (Penurunan hormone androgen dikalangan lelaki berusia) . ia adalah pekara yang hampir sama dengan menopause kecuali pada lelaki ia berlaku secara perlahan-lahan dan tiada tanda-tanda jelas seperti putus haid dalam menopause dan penurunan hormone testosterone(hormone estrogen dalam wanita.)

Hormone  testosterone
  • Testosteron di hasilkan oleh sel-sel Leydic di testis.
  •  Ia menentukan bentuk organ jantina lelaki, pembentukan bulu badan dan corak kebotakan lelaki.
  • Testosteron adalah perlu untuk nafsu keinginan seksual, ketegangan zakar dan pancutan sperma.
  • Andropos agak kerap berlaku.
  • Kejadian dikalangan lelaki dianggarkan:


-2%-5% semasa berumur 40 - 49
-6% - 30% semasa berumur 50 - 59
 -20% - 45% asemasa berumur 60 - 69
- 34% - 70% asemasa berumur 70 - 79
- 91% bila berumur 80 ke atas

Etiology andropos
Andropos menghasilkan berbagai-bagai perubahan pada tubuh lelaki termasuk:
  1.  Masalah ketegangan zakar
  2. Nafsu sex rendah
  3. Perubahan perasaan menjadi letih, cepat meradang, sedih dan pemara
  4. Masalah tidur
  5. Bulu-bulu tubuh berkuran
  6. Saiz dan kekuatan otot berkurang
  7. Peningkatan lemak tubuh
  8. Hilang daya ingatan
  9. Osteoporosis (Tulang rapuh dan nipis)
  10. Daya tumpuan yang lemah
  11. Tidak semua lelaki mengalami tanda-tanda dan keterukan yang sama, dan setengahnya tidak mempunyai tanda-tanda langsung.


Rawatan yang beloh dilakukan untuk mengesan andropos
  1. Ujian hormone tetosteron boleh dilakukan di Hospital.
  2. Jika paras hormone kurang 200ng/dL lelaki dianggap mempunyai testosteron yang rendah.
  3. Jika paras nya melebihi 600ng/Dl, tiada kekurangan hormone testosteron bolehlah dipastikan.
  4. Andropos boleh dirawat dengan hormone testosterone dalam bentuk:


                     -Pil
                     -Suntikan
                     -Pellet jangkatindak panjang dan pengeluaran ubat secara perlahan
                     -Tampalan
                     -Jeli
                     -Apabila dimulakan, ia perlu diambil seumur hidup.

Penilaian perlu dilakukan sebelum memulakan terapi gantian hormon:
Pemeriksaan asas urology
  • Ujian darah menguji antigen spesifik untuk Prostate (PSA)
  • Ujian lemak
  • Ujian fungsi hati
  • Ujian analisa sel-sel darah/kepekatan darah
  • Kesan-kesan sampingan terapi gantian hormon
  • Lelaki yang mempunyai kanser payudara dan kanser prostate tidak sesuai untuk terapi gantian hormon kerana testosterone akan menyebabkan kanser ???kanser ini membesar dengan cepat.


Kesan-kesan sampingan lain:
  • Bengkak kaki, menerukkan tekanan darah tinggi
  • Masalah hati
  • Masalah kesuburan- pengeluaran sperma berkurangan
  • Masalah tidur seperti pernafasan yang berhenti untuk jangkamasa lama semasa tidur
  • Pembesaran payudara
  • Peningkatan kepekatan sel darah merah
  • Saiz prostat semakin membesar
  • Pemeriksaan dan rujukan boleh dibuat pada:
  • Kesihatan professional( klinik kesihatan)


Klinik LPPKN
Klinik persatuan perancang keluarga untuk nasihat dan pemerhatian. 

Kesimpulan.....
Bagi meraka yang telah meningkat umur pemeriksaan fizikal hendaklah dilakukan dengan lebih kerap untuk memastikan kesihatan sentiasa berada dalam jeadaan yang baik..........

PEMERIKSAAN SENDIRI PAYUDARA



PEMERIKSAAN SENDIRI PAYUDARA (PSP)

TUJUAN
  • Deteksi dini terhadap sebarang kelainan yang dapat menimbulkan masalah  
  • PSP dilakukan pada perempuan dewasa dan lelaki dewasa
BILA PSP DILAKSANAKAN
  • Pada hari ke 7 hingga 1O setelah menstruasi iaitu selepas haid
  •  Bagi wanita yang menopause ataupun jangkamasa haid tidak teratur,dilakukan    pada satu hari yang telah ditetapkan

langkah langkah 

 Step 1
Berdiri didepan cermin,tanggalkan pakaian keparas pinggang
Perhatikan saiz,bentuk keseimbangan payudara serta paras kedua putting

Step 2
 Lipat tangan kblkang kepala dan tekan tangan kearah depan.perhatikan perubahan dari    payudara

Step 3
 Letakkan tangan pada pinggang dan tekan tangan dengan kuat kepada pinggang,badan agak membungkuk dan tarik bahu dan siku kea rah depan.

Step 4
Angkat lengan kiri
Gunakan 3 @ 4 jari tangan untuk meraba  payudara kiri
Mula dari pangkal payudara hingga ke tepi putting dengan arah pusingan atau menegak
Pastikan untuk melakukannya keseluruh bahagian payudara
Rasa jika ada sebarang ketulan di bawah kulit

Step 5
Tekan putting susu dan perhatikan adanya perubahan atau pendarahan
Jatuhkan tangan kiri kesisi dan rasa ketiak dengan teliti
Lakukan tahap yang sama pada payudara yang sebelah

Step 6
Baring mendatar,telentang dengan lengan kiri dibawah kepala
Letak lipatan tuala dibawah bahu..guna 3 @ 4 jari untuk meraba payudara dengan arah pusingan

ABNORMAL PADA PAYUDARA
  • Penemuan payudara sebagai penemuan tunggal atau soliter dalam satu payudara,biasanya tidak sakit ditekan...bentuknya tidak teratur,kuat,keras terbenam dalam jaringan sekitarnya
  •  Kista payudara,sebagai benjolan tunggal,biasanya sakit ditekan,bentuknya bulat,lunak,keras
  • Penonjolan vena yang meningkat 
  • Peau d’orange(edema),berkaitan dengan kanser payudara,pori kulit membesar,kulit menjadi menebal,keras dan tidak dapat digerakkan
  • Inverse putting susu berkaitan dengan laktasi tetapi dapat terjadi pada sembarang usia,sakit ditekan,demam

SILA CUBA SENDIRI....DAPATKAN PEMERIKSAAN DOKTOR JIKA MENGALAMI SEBARANG KEABNORMALAN..... 

INTEGUMENT



1.        INTEGUMENT
·         Struktur yang berkembang dari kulit seperti rambut, kuku, kelenjar peluh dan kelenjar sebum.

      RAMBUT DAN FOLIKEL RAMBUT
ü  Struktur berkeratin
ü   Puncanya : invaginasi epithelium epidermis (follicle rambut )
ü  Fungsinya sebagai alat perlindungan kepada tubuh, kawal atur suhu badan dan Bantu penyejatan peluh.

   Ø3 jenis rambut :
·         rambut lanugo (primer) – pada fetus, akan tanggal sebelum dilahirkan
·           rambut velus (sekunder) – tumbuh selepas lahir
·          rambut terminal – di axilla dan pubic, dikawal oleh hormone sex

   Ø Folikel rambut terbina daripada sarung akar internal
   Ø  Dasar follicle disebut bulb rambut
   Ø  Rerambut dibentuk oleh sel-sel di dalam papilla rambut
   Ø  Papilla rambut mengandungi tissue perantara kendur dan saluran darah
   Ø  Akar rambut terletak di bawah permukaan kulit, tertanam dalam dermis atau hingga lapisan subcutaneous
   Ø  Persarafan melalui saraf sympathetic dan parasympathetic

  KUKU
   ü  Struktur berkeratin berbentuk plat dan keras
   ü  Setiap kuku terdiri daripada 2 bahagian iaitu akar kuku dan badan kuku
   ü  Proksimal – akar kuku
   ü  Distal – badan kuku, terdedah, terletak di atas epidermis – nail bed
   ü  Pertumbuhan – proloferi epithelium di akar kuku dekat matriks kuku
   ü   Kulit bawah kuku – hipohikium
   ü  Lapisan kulit di proksimal – eponikium (kutikel)
   ü  Purata panjang pertumbuhan – 1mm / minggu

KELENJAR PELUH
   ü  Kelenjat peluh merokin
   ü  lebih banyak
   ü  kelenjar tubul bergelung ringkas di lapisan subcutaneous duktus akskretorinya membuka ke epidermis
   ü   tersebar ke seluruh kulit terutamanya tapak tangan dan tapak kaki

KELENJAR PELUH APOKRIN
ü  kelenjar tubul bercabang ringkas
ü    di kulit, axilla, pubic dan areola
ü   bahagian rembesan di dalam dermis
ü   duktus ekskretori membuka ke folikel rambut
ü  mula berfungsi semasa baligh
ü   rembesan tidak berbau tetapi jika terurai oleh microbe, hasilkan bau
KELENJAR SEBUM
ü  Menghasilkan minyak
ü  Alveolar bercabang
ü  Terdapat di lapisan dermis seluruh tubuh kecuali tapak tangan dan tapak kaki
ü  Terletak antara otot arrector pili dengan follicle rambut
ü   Membuka dari dalam folikel rambut kecuali di kelopak mata, gland penis dan gland klitoris
ü  Sekresi secara holokrin
ü  Menghasilkan bahan lipid – sebum ( campuran lemak, kolestrol, protein dan garam tak organic)
ü  Cegah rambut dari kering dan rapuh
ü  Lindung kulit dan cegah penyejatan air berlebihan
ü  Bantu kulit halus dan lembut dan halang pertumbuhan beberapa bacteria kulit
ü  Mula berfungsi semasa baligh dan dikawal oleh hormone androgen

2.  SKIN
PENGENALAN
  Ø  Lapisan terluar seperti kulit, termasuk apendajnya seperti struktur yang berasal dari kulit seperti kuku, folikel rambut, kelenjar sebum dan kelenjar peluh
  Ø  2 komponen utama :cutaneous membrane – epithelium superficial ( epidrermis) dan dermis connective tissue
  Ø   accessory structures – rambut, kuku dan multicellular exocrine glands, struktur ini terletak di dermis dan melalui epidermis timbul di permukaan kulit
  Ø  Di kenali sebagai cutis, menutupi seluruh permukaan badan  
  Ø  Merupakan organ terbesar, luasnya lebih kurang 1.5 – 2.0 m2, tebalnya lebih kurang 0.5 – 3.0 mm, lebih tebal di permukaan ekstensor anggota, beratnya lebih kurang 16% dari berat tubuh
  Ø  Kanak- kanak dan orang tua mempunyai kulit yang lebih nipis

  Ø   Fungsi – fungsi kulit :
ü  hujung – hujung saraf membolehkan kita sensitive kepada ransangan luar ( sakit, suhu dan sentuhan )
ü  melindungi struktur internal dari kecederaan dan jangkitan microbe
  Ø  Di bawah lapisan kulit terdapat lapisan subcutaneous
  Ø  Mempunyai 2 lapisan :
                                                                      I.            Epidermis
                                                                    II.            dermis
                      
              EPIDERMIS
ü  Lapisan teratas kulit ( luar)
ü  Lapisan epithelium yang berasal daripada ektoderma
ü  Terbina dari tissue epithelium squambus berkeratin
ü  Lapisan epidermis nipis dan paling tebal di tapak kaki dan tapak tangan
ü  Tidak terdapat hujung saraf atau capillary dara di dermis
ü   Ia menerima zat makanan melalui lympathic vessels yang mengalir di antara cell di bahagian bawah
ü  Liang rambut dan liang kelenjar peluh membuka di permukaan epidermis terdiri daripada beberapa lapisan cell yang tersusun dari bawah ke atas
a.       lapisan Horny ( bersisik / atas)
·         stratum corneum
·          stratum lucidium
·         stratum granulosum

b.        lapisan Germinatum (bercambah / bawah
·         stratum spimosum
·         stratum basale
ü  Stratum corneum
·         Merupakan lapisan epidermis terluar
·         Sel –sel pipih dan tiada nucleus
·         Protoplasma sel keras ( ceratine)
·         Bahan – bahan ceratine menjadi perlindung kepada sel di lapisan bawah
·         Sel –sel bahagian ini sentiasa terhakis dan digantikan oleh sel- sel dibawahnya
ü  Stratum lucidium
·         Sel nipis dan jernih
·          Sel pipih dan tiada nucleus
·         Sesetengah sel mengandungi nucleus yang kecil / leper
·         Banyak terdapat di kulit tebal cth ; tapak kaki
·         Sel bahagian ini menggantikan sel-sel stratum corneum

ü  Stratum granulosum ( banyak granul )
·         Terdiri daripada beberapa lapisan sel yang mempunyai granul di dalam sitoplasma yang akan menjadi ceratine
·         Mempunyai sel Langerhans untuk immune system

ü  Stratum germinatum ( stratum spinosum & stratum bassale )
·         Lapisan epidermis yang paling bawah
·         Terdiri daripada sel –sel epithelium squamous yang berbentuk nyata dan bernucleus
·         Sel –sel bahagian ini membiak dengan cepat menggantikan sel-sel bahagian horny
·         Sel –sel melanoblast di lapisan ini mengandungi bahan pigmen. Melanin ( penentu warna kulit)

ü  Sel – sel lapisan sentiasa diganti – jangka pusingan 40 hari
·         Untuk mengekalkan kesihatan epidermis, proses yang terlibat         adalah :
                                                                                                       I.            Proses Deskuamasi – sel-sel permukaan kulit berkeratin sentiasa terkikis keluar
                                                                                                     II.            Proses Pengkeritinan – pengkeritinan sel-sel yang bergerak ke atas berlaku dengan effective
                                                                                                   III.             Proses pembahagian sel-sel lapisan germinatum – berlaku secara berterusan
ü  Merupakan tissue perantara hasil daripada mesoderma
ü  Lapisan tegap dan elastic
ü   Tebal 0.5 – 0.25 mm
ü  Tebal di tapak kaki dan tangan
ü   Nipis di kelopak mata, penis dan scrotum
ü   Terletak di lapisan epidermis
ü   Lapisan tissue pengikat ini kenyal kerana ada fiber :
                                                                                                 I.            Serat collagen / fiber putih – menyebabkan ketengangan kulit
                                                                                               II.            Serat elastic / fiber kuning
ü  Di lapisan di dalamnya terdapat tissue areolar dan tisu adios
ü    Mempunyai 2 lapisan dengan sempadan tidak nyata :
a.       Lapisan papillary ( superficial)
b.      Lapisan reticular ( profundus)
ü  Lapisan papillary ( superficial)
·         tissue antar kendur
·          agak nipis
·         sel-sel terbanyak ( fibroblast dan sel mast – hasil histamine & heparin )
·         membentuk unjuran – pabila dermis ( alur epidermis di permukaan kulit, dapat dilihat pada jari, tapak tangan dan kaki, setiap orang mempunyai alur epidermis yang berlainan )
·         Lapisan reticular ( profundus)
Ø  lapisan terdalam dermis
Ø  tissue perantara tebal dan padat (> serat collagen, < serat elastic )
Ø  sel terbanyak – fibroblast
Ø  susunan collagen berangkat antara satu sama lain membentuk seperti jaring
ü  Struktur yang terdapat dalam lapisan dermis :
1)      blood vessles
2)       lymph vessels
3)       hujung saraf sensory
4)       kelenjar peluh
5)      kelenjar sebum (minyak)
6)       follicle rambut
7)      arrector pilorum muscle
ü  blood vessles
·         salur darah halus / arterioles dan capillary darah membekalkan darah seperti kelenjar sebum, kelenjar peluh dan follicle rambut
ü  lymph vessels
·         salur limfa membentuk rangkaian di seluruh dermis dan bahagian   lebih dalam epidermis
·         cabang-cabang halus salur limfa membawa keluar bandalir limfa dari lapisan berasal epidermis dan dari lapisan basal epidermis dan dari dermis
ü  hujung saraf sensory
·         hujung- hujung saraf sensory terdapat dengan banyak
·         deria yang meransang kulit tubuh ialah deria haba, sakit dan sentuhan
·         Corpuscle Meissner (deria sakit), Corpuscle Pacinian (deria haba), Corpuscle Merkel (deria sentuh), Corpuscle Ruffini (deria tekanan)
·         Tindakan refleks berlaku sekiranya kulit tersentuh sesuatu seperti panas dan sakit
ü  Kelenjar peluh
·         kelenjar peluh terbanyak di axilla, celah, peha, tapak tangan
·         kelenjar peluh terbina dari sel-sel epithelium
·         badan kelenjar berbentuk lingkaran dan terletak dalam tisu subcutaneous
·         salur kelenjar peluh membuka ke permukaan epidermis( liang peluh)
·         ada yang membuka folikel rambut dan aktif selepas puberty ( liang roma)
·         penghasilan peluh membantu regulasi suhu badan melalui penyejatan peluh
·         air peluh mengandungi
                                                                                               I.            air – 94.4%
                                                                                             II.            bahan inorganic – 0.2%
ü  natrium (sodium), kalium (potassium), klorida (choride), sulphate (sulphate)
·         urea – 0.4%
·         pengeluaran peluh dikawal oleh pusat kawalan di hypothalamus
·          pengeluaran peluh terlalu banyak boleh – dehidrasi
ü  kelenjar sebum (minyak)
·         kelenjar ini menghasilkan sebum yang melembutkan serta melicinkan kulit dan rambut
·           sebum juga membuat kulit kalis air
·          kelenjar sebum terbina daripada lapisan epithelium