·
Merupakan
bentuk Anemia yang paling lazim terjadi.
·
Berlaku
apabila kandungan ferum dalam badan terlalu sedikit yang menyebabkan
pengurangan sel darah merah dalam darah.
·
Ferum
merupakan komponen penting hemoglobin, iaitu pigmen pembawa oksigen dalam
darah.
·
Ferum
biasanya diperolehi daripada makanan dan kitaran semula ferum daripada sel
darah merah lama.
·
Penyebab
kekurangan ferum adalah seperti kandungan ferum yang terlalu sedikit dalam
diet, kurang penyerapan ferum oleh badan, kehilangan darah dan keracunan
plumbum pada kanak-kanak.
Gejala
·
Pucat.
·
Keletihan
yang teruk.
·
Mudah marah.
·
Lemah.
·
Sesak nafas.
·
Hipotensi
Ortostatik.
·
Sakit tekak.
·
Kuku rapuh.
·
Keinginan
luar biasa terhadap makanan
·
Selera makan
berkurangan.
·
Sakit kepala
(di bahagian hadapan).
Faktor Risiko
·
Menghidap
penyakit Ulser Peptik.
·
Penggunaan
asipirin untuk jangka waktu yang lama.
·
Menghidap
Kanser Kolon.
·
Menghidap
Kanser Rahim.
·
Kerap
menderma darah.
Penjagaan sendiri
·
Makan makanan
yang kaya dengan ferum.
·
Tumpukan
kepada sayuran berdaun hijau, daging merah pejal, hati lembu, ikan, ayam itik,
tiram, germa gandum, buah-buahan kering dan bijirin diperkaya ferum.
·
Gandakan
penyerapan ferum.
·
Makan makanan
yang kaya vitamin C seperti buah-buahan sitrus, tomato dan strawberi untuk
membantu badan menyerap ferum daripada makanan dengan lebih berkesan.
·
Daging merah
bukan sahaja membekalkan ferum yang banyak, tetapi juga meningkatkan penyerapan
ferum daripada sumber makanan lain.
·
Hadkan
meminum teh kerana ia mengandungi tanin iaitu bahan yang boleh merencat
penyerapan ferum. Namun teh herba adalah baik untuk diminum.
·
Mengambil
tambahan ferum:
o
Dapatkan
nasihat doktor untuk dos yang sesuai.
o
Walaupun
ferum diserap dengan baik jika diambil ketika perut kosong, ia boleh
menyebabkan sakit perut. Mengambil ferum selepas makan adalah lebih baik untuk
perut.
·
Elakkan
antasid, fosfat (terdapat dalam minuman ringan, bir, ais krim, halwa dan
sebagainya) dan makanan yang mengandungi bahan tambah EDTA. Semua bahan-bahan
ini menghalang penyerapan ferum.
·
Tingkatkan
pengambilan serat untuk mengelakkan sembelit.
·
Elakkan
aspirin dan bahan yang mengandungi aspirin.
Pencegahan
·
Sumber
makanan yang mengandungi ferum ialah daging merah, hati dan kuning telur.
Tepung, roti dan sesetengah bijirin diperkaya dengan ferum.
·
Sewaktu
keperluan ferum meningkat seperti ketika hamil dan menyusukan bayi, tingkatkan
pengambilan ferum dari diet atau mengambil tambahan ferum.
Rawatan
·
Mengambil
tambahan ferum seperti ferus sulfat secara oral. Vitamin C boleh meningkatkan
penyerapan ferum dan diperlukan dalam penghasilan hemoglobin.
·
Pengambilan
ferum tambahan semasa hamil dan menyusukan bayi amat perlu kerana pengambilan
biasa dari diet tidak mencukupi.
·
Memberikan
ferum melalui intravena atau lapisan otot kepada pesakit yang tidak dapat
menerima zat besi secara oral.
No comments:
Post a Comment