02 July 2012

BONE MARROW PUNCTURE

BONE MARROW PUNCTURE

Peperiksaan sumsum tulang merujuk pada patologik analisis contoh-contoh sumsum tulang diperolehi oleh biopsi sumsum tulang (sering dipanggil satu trefin biopsi) dan aspirasi sumsum tulang. Peperiksaan sumsum tulang adalah diguna dalam diagnosis satu nombor syarat-syarat, termasuk leukemia, mieloma berbilang, anemia, dan pancytopenia. Sumsum tulang itu menghasilkan unsur-unsur selular darah, termasuk platelet, sel darah merah dan sel-sel darah putih. Banyak maklumat masa boleh dikutip oleh ujian darah sendiri (dilukis daripada satu vena oleh flebotomi), ia adalah kadang-kadang perlu bagi meneliti sumber bagi sel darah dalam sumsum tulang memperoleh lebih maklumat pada hematopoiesis; ini merupakan peranan aspirasi sumsum tulang dan biopsi.

SATU Wright comot sumsum tulang sedut calitan daripada seorang pesakit dengan leukemia

Apakah Sumsum Tulang?
Tulang Marrow adalah lembut, tisu bergelatin begitu kepuasan rongga-rongga tulang. Terdapat dua jenis sumsum - merah dan kuning. Rakyat dilahirkan dengan hanya sumsum merah, dan sebagai kita berkembang, beberapa bagi sumsum merah adalah digantikan dengan kuning. Oleh masa kami orang-orang dewasa, hanya separuh bagi sumsum adalah merah. Sumsum merah itu menghasilkan platelet, sel-sel darah merah dan putih; sumsum kuning itu mengandungi penghubung gemuk dan penghubung. Sumsum mungkin juga mengandungi sel-sel yang tidak normal yang tidak biasanya hadir, seperti sel-sel kanser. Peperiksaan sumsum tulang membantu mendiagnos penyakit-penyakit berkaitan dengan darah dan darah membentuk organ-organ.


Apakah satu Bone Marrow Aspiration?
SATU prosedur sumsum tulang (biasanya merujuk untuk sebagai satu aspirasi sumsum tulang) adalah satu teknik biasa memperoleh darah membentuk bahagian (sumsum merah) bagi teras dalaman tulang untuk peperiksaan di makmal itu.
Tapak pancit adalah dibersihkan dengan satu larutan antiseptik, dan pesakit diberi ialah satu anestetik tempatan di kawasan. Tapak mungkin tulang pelvis (ilium) atau tulang dada. Sekali-sekala, satu lagi tulang terpilih. SATU jarum khas (sebatang jarum dengan satu picagari disertakan yang akan mewujudkan satu sedutan) adalah diselitkan ke dalam seketul tulang yang mengandungi sumsum, dan satu sampel kecil bagi sumsum tulang bendalir (dipanggil letusan sumsum) adalah ditarik balik. Bendalir diletakkan satu slaid untuk pemeriksaan mikroskopik.
Di sana akan menjadi satu cucukan jarum dan rasa panas sedikit dengan anestetik yang tempatan. Sebagai jarum adalah diselitkan ke dalam tulang, tekanan sedikit boleh dirasai. Terdapat satu sensasi yang hisap terlalu sebagai sumsum diaspirasi, yang berpanjangan beberapa ketika.

Adalah di sana setiap risiko-risiko?
Pendarahan sesetengah mungkin berlaku di pancit tapak. Risiko-risiko lebih serius, seperti pendarahan berat atau jangkitan, adalah luar biasa. Sebelum prosedur, pesakit harus pasti untuk menceritakan dia / apa doktor dia ubat-ubatan adalah diambil, jika beliau / dia setiap alahan terkenal, jika beliau / dia telah masalah sebarang pendarahan, atau jika dia boleh jadi mengandung.

Pakar patologi HPA berkomunikasi keputusan setiap ujian untuk pesakit doktor rendah. Ini merupakan lazimnya dilakukan dalam tempoh hari.
Maklumat adalah disediakan sebagai tujuan pendidikan hanya dan adalah pengganti tidak nasihat perubatan untuk khusus.

Bahagian-bahagian bagi prosedur

Contoh-contoh sumsum tulang boleh diperolehi oleh aspirasi dan trefin biopsi. Kadangkala, satu peperiksaan sumsum tulang akan termasuk kedua-dua satu letusan dan satu biopsi. Letusan itu hasil separa cecair sumsum tulang, yang boleh diperiksa oleh satu ahli patologi kurang satu mikroskop cahaya serta dianalisis oleh sitometri aliran, analisis kromosom, atau polimerase tindak balas berantai (PCR). Sering, satu trefin biopsi adalah juga beroleh, yang hasil sempit, cylindrically kepingan pepejal berbentuk sumsum tulang, 2mm luas dan 2cm lama (60 μL), yang diperiksa secara mikroskopik (kadangkala dengan bantuan immunohistochemistry) untuk keberselan dan infiltrative proses-proses. Satu aspirasi, menggunakan satu 20 picagari mL, menghasilkan kira-kira 300 μL sumsum tulang.[1] Satu jilid lebih besar daripada 300 μL bukan mencadangkan, sejak ia mungkin mencairkan sampel dengan darah periferi.

Tapak prosedur
Aspirasi sumsum tulang dan trefin biopsi adalah biasanya dipersembahkan pada latar hipbone, atau posterior kresta ileum. Bagaimanapun, Satu letusan boleh juga berada diperolehi dari tulang dada (tulang dada). SATU trefin biopsi harus tidak pernah menjadi dipersembahkan pada tulang dada, kerana risiko kecederaan untuk urat darah, paru-paru atau jantung.Bagaimana ujian itu diusahakan

Sebatang jarum menggunakan untuk aspirasi sumsum tulang, dengan boleh tanggal stilet.
SATU biopsi sumsum tulang boleh dilakukan dalam satu penyedia penjagaan kesihatan pejabat atau dalam sebuah hospital.Izin termaklum untuk prosedur adalah lazimnya memerlukan. Pesakit adalah diminta berbohong tentang dia atau perut dia (meniarap kedudukan) atau pada dia / sisinya (sisi dekubitus kedudukan). Kulit dibersihkan, dan satu tempat anestetik seperti lidokaina disuntik untuk mengebaskan kawasan. Pesakit-pesakit mungkin juga menjadi prarawat dengan analgesik DAN / ATAU anti kebimbangan ubat-ubatan, walaupun ini bukan satu amalan biasa.
Lazimnya, letusan itu diusahakan pertama. Satu jarum letusan disisipkan melalui kulit sehingga ia sempadan yang sama tulang. Kemudian, dengan satu usul pilin, jarum adalah mara ke hadapan korteks kurus (lapisan luar keras bagi tulang) dan kepada rongga sumsum. Sekali jarum berada dalam rongga sumsum, satu picagari disertakan dan sudah biasa sedut ("menghisap keluar") sumsum tulang cecair. SATU usul pilin diusahakan sepanjang aspirasi bagi mengelakkan satu terlalu muatan besar darah dalam sampel, yang mungkin kes jika satu terlalu sampel besar dari satu mata tunggal adalah mengambil.
Kemudiannya, biopsi adalah mempersembahkan jika menunjukkan. SATU berbeza, lebih besar trefin jarum disisipkan dan berlabuh dalam korteks yang kurus. Jarum adalah kemudian mengawalkan dengan satu usul pilin dan memutarkan memperoleh satu kepingan padu sumsum tulang. Kepingan adalah kemudian dibuang bersama dengan jarum. Seluruh prosedur, persediaan segera adalah lengkap, lazimnya mengambil minit.
Jika beberapa sampel adalah diambil, jarum adalah dipindahkan di antara contoh contoh bagi mengelakkan darah penggumpalan


Selepas prosedur adalah lengkap, pesakit adalah lazimnya diminta untuk berbohong rata selama minit untuk menyediakan tekanan lebih prosedur tapak. Selepas itu, angkuh terdapat pendarahan tidak tercelik, pesakit boleh bangun dan menjalankan sesuatu aktiviti normal mereka.Parasetamol (asetaminofen) atau lain analgesik mudah boleh digunakan bagi memudahkan kesakitan, yang adalah biasa untuk 2 3 hari-hari selepas prosedur. Mana-mana menjadi lebih teruk kesakitan, kemerahan, demam, pendarahan atau pembengkakan mungkin mencadangkan satu kerumitan.

Contraindications

Terdapat sedikit contraindications untuk peperiksaan sumsum tulang. Satu-satunya sebab mutlak bagi mengelakkan mempersembahkan satu peperiksaan sumsum tulang adalah kehadiran satu gangguan pendarahan teruk yang boleh membawa kepada pendarahan serius selepas prosedur. Jika terdapat seorang kulit atau jangkitan tisu lembut lebih pinggul, satu tapak lain harus dipilih untuk peperiksaan sumsum tulang. Aspirasi sumsum tulang dan biopsi boleh dengan selamat dipersembahkan juga dalam persekitaran keterlaluan trombositopenia (rendah platelet mengira)

Kerumitan-kerumitan

Masa kesakitan sederhana berpanjangan jam adalah biasa selepas satu peperiksaan sumsum tulang, serius kerumitan-kerumitan adalah sangat jarang. Dalam satu kajian semula besar, dianggarkan satu 55,000 peperiksaan sumsum tulang telah diusahakan, dengan 26 serius peristiwa-peristiwa buruk (0.05%), termasuk seorang kematian. Sama pengarang data terkumpul pada sepanjang 19,000 ujian-ujian sumsum tulang mempersembahkan dalam United Kingdom pada 2003, dan mendapati 16 peristiwa-peristiwa buruk (0.08% bagi menjumlahkan prosedur), yang paling lazim di mana adalah berdarah. Dalam laporan ini, kerumitan-kerumitan, manakala luar biasa, adalah serius dalam kes-kes individu.

SANGAT SIMPLE.... CUKUP UNTUK PENGETAHUAN KITA.....
1 comment:

Unknown said...

kenapa jurnal bma dalam bahasa indonesia payah nak translate